Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Traficul de armament din Moldova…

Traficul de armament din Moldova – subiect de carte

Cartea „Pradarea României”, semnata de scriitorul Vladimir Gaetan si de procurorul Ciprian Nastasiu, contine un capitol extrem de interesant, in care fostul anchetator DIICOT dezvaluie afacerile cu armament pe care le derula Omar Hayssam. Este vorba despre operatiuni cu arme care ar fi avut destinatia oficiala Yemen, dar care, in cele din urma, ar fi ajuns in Irakul de dinaintea caderii lui Saddam Hussein. Nastasiu precizeaza ca israelienii aveau un deosebit interes fata de informatiile pe care Omar Hayssam le detinea si pe care le-ar fi putut furniza autoritatilor române. Procurorul mentioneaza inclusiv numele avocatului american de origine israeliana Mordechai Tzivin, care l-a reprezentat pe Omar Hayssam. Dezvaluirile sunt cu adevarat incendiare. Gardianul publica astazi intregul continut al Capitolului 17. Capitolul 17
Probe privind traficul de armament

 Omar Hayssam a continuat sa imi ofere informatii cu privire la o retea extinsa care se ocupa de traficul de arme. Reteaua cuprindea cetateni romani, in special romani cu dubla cetatenie, si cetateni straini care aveau conexiuni in Romania.
Inca sper ca intr-o buna zi, intr-un fel sau altul, volumul mare de munca depus in investigarea cazului de trafic de armament care a inceput cu Omar (dosar 628/D/P/2005) va vedea lumina zilei in tribunalele din Romania. Astfel, trebuie sa evit sa fac public materialul „live” care ar dezvalui infractorilor – va cunoasteti foarte bine! – cat de multe informatii au autoritatile romane, dar o parte din cele aflate de la Omar – si confirmate printre alte surse – va vor ajuta sa intelegeti amploarea si modul de operare al pradatorilor.
De la Omar, am aflat ca, pe langa vanzarea stocului de arme romanesti, o mare parte a traficului cu material militar venea din spatiul ex-sovietic, in special din Transnistria. Grupul transnational, implicat in mai multe operatiuni, ii includea in primul rand pe Omar Hayssam, Anatolie Josanu (cetatean moldovean), Ion Busuioc (cetatean moldovean si rus), Shimon Naor (cetatean israelian nascut in Romania) si Azad Mohamed Khaled Al Shakarchi (cetatean irakian de origine kurda).
Asezati pe o harta originea acestor persoane si veti vedea imediat de ce aveau atat de mare succes in mutarea armelor dintr-o zona fierbinte intr-alta…”
Armele aveau destinatia Yemen, dar au ajuns in Irak

„Omar a spus ca armele furnizate lui Saddam Hussein, in special intre 2000 si 2002, veneau din Transnistria, intermediate de Anatolie Josanu si Ion Busuioc, si livrate de o companie moldoveneasca, Jet Line, in proprietatea lui Victor Bout, care avea un cuvant greu de spus in reteaua ilegala a traficului de armament. Ei cereau ca documentatia privind utilizatorul final sa fie certificata de Yemen.
Principalul contact din Yemen care aranja certificatele fictive privind utilizatorul final era un prieten de-al lui Omar, ministrul apararii din Yemen, Abdul Malik al Seyani. Desi documentele pretindeau ca armele aveau destinatia „Yemen”, in realitate erau transportate mai departe, in Irak.
El a descris un canal foarte activ de trafic de armament inspre Orientul Mijlociu, la inceputul anilor 2000. Ambasadorul Fouad Al Bitar avea o lista de cumparaturi care cuprindea articole foarte diverse.
In septembrie 2000, el a comunicat retelei ca avea avea nevoie urgenta ca o livrare sa fie grabita: 70 motoare MIG-2 si 20.000 mortiere au fost rapid mutate din Moldova in Irak folosind trucul cu Yemen ca utilizator final.
Una din firmele folosite de membrii grupului transnational de traficanti era Arkral UK, Ltd., care avea, de asemenea, o sucursala in Nigeria, intitulata Pointec Technologies Ltd., cu birouri in Lagos. Societatea comerciala Pointec Technologies este specializata in activitati de consultanta tehnica in domeniul instalatiilor electrice si petroliere. Prin aceasta companie au fost vandute 5.000 mitraliere AK-47 avand ca destinatie finala Uganda – dar de fapt destinatia reala era Nigeria.
De la Omar, am obtinut numele si numerele de pasaport a patru nigerieni importanti care au facilitat vanzarea ilegala: avea aceste date deoarece grupul venise in Romania sa vada ce echipament puteau oferi aici!”

 

„Intalniri Secrete, Afaceri Secrete”

„Ca parte a investigatiei FUGA, am descoperit cateva lucruri surprinzatoare. Intr-adevar, exista un univers paralel atunci cand era vorba de Omar Hayssam.
Ca manager al cazului, trebuia sa fiu la curent cu orice aspect cu implicatii legale impotriva acuzatului, in special cat timp il aveam in custodie.
In martie 2006, DIICOT a primit de la procurorul general o comunicare oficiala venita de la Ministerul Afacerilor Externe, cu o scrisoare atasata care se referea la statutul lui Omar. Scrisoarea, adresata ministrului de externe Razvan Ungureanu, era de la Conferinta Presedintilor Principalelor Organizatii Americane Evreiesti, cu sediul in New York, si era semnata de vicepresedintele executiv Malcolm Hoenlein.
Scrisoarea cerea ca ministrul Mihai Razvan Ungureanu sa se intalneasca cu un avocat, Motty Tzivin, care il reprezenta pe Omar Hayssam si pe familia acestuia. Avocatul urma sa fie in Romania si dl Hoenlein dorea ca ministrul Ungureanu sa dea curs cererii sale. Secretarul de stat Teodor Baconski a transmis cererea de la MAE la biroul procurorului si, in fine, documentul a ajuns la mine. Am raspuns ca il voi primi pe acest avocat la o data convenabila pentru ambele parti.
Ciudat sa vezi o scrisoare de la un important grup evreiesc-american ingrijorat de soarta unui musulman siriano-roman traficant de arme… Eram prea ocupat sa dedic prea mult timp acestui aspect. Nu am mai auzit niciodata de cerere, de avocat sau de organizatia respectiva din New York.
Dar cateva luni mai tarziu, dupa fuga lui Omar, am descoperit ca un avocat pe nume Mordechi Tzivin, cu diminutivul „Motty”, venise in Romania de la Tel Aviv si se intalnise cu Omar Hayssam de trei ori in timp ce acesta era in inchisoare – fara stirea mea. Aceasta era o interventie directa in favoarea lui Omar, indicand faptul ca Omar Hayssam prezenta un interes operativ pentru comuniatea americano-evreiasca si pentru israelieni. Tzivin este specializat in oferirea de servicii juridice israelienilor care erau arestati in afara Israelului”.

 

Omar a apelat la conexiunile israeliene

„Cine este Malcolm Hoenlein? Un american care a petrecut ceva timp in Romania, ajungand sa cunoasca factorii decizionali – nu neaparat in beneficiul natiunii noastre. Inainte de a se alatura Conferintei Presedintilor, a fost specialist pe Orientul Mijlociu la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia, locul unde si-a inceput activitatea in Statele Unite Vladimir Tismaneanu. *** (Nota editorului: Se spune ca Tismaneanu a fost recomandat presedintelui Basescu de Malcolm Hoenlein, pentru a conduce controversata „Comisie pentru condamnarea comunismului in Romania”. Printre membrii comisiei prezidentiale selectati de Tismaneanu au fost descoperiti: informatori ai fostei securitati si autori de fraude intelectuale, precum celebrul Antohi. Raportul „final” a fost acuzat, printre altele, de a fi o „facatura” prin care, „in fond, a fost urmarita condamnarea Bisercii Ortodoxe Romane – vezi raportul Patriarhiei Bisericii Romane. Ramane un mister locul unde au fost transportate si depozitate documentele de la CNSAS, de la Arhivele Nationale, de la Ministerul de Interne etc., obtinute de comisia Tismaneanu. In prezent, Malcolm Hoenlein este un critic consecvent al politicii presedintelui Barack Obama, ceea ce a condus la o controversa in randul organizatiilor evreiesti din Statele Unite. Vezi: www.forward.com/articles/10800 si alte site-uri relevante. In 2006, Malcolm Hoenlein se poate sa fi fost de un real ajutor in promovarea ambitiosului Razvan Ungureanu la Washington si a imaginii lui Basescu acolo, dar astazi este o poveste complet diferita.)
Omar avea legaturi economice cu anumiti cetateni israelieni, in principal in afacerile imobiliare din Romania. Cred ca a apelat la conexiunile sale israeliene pentru a-si usura situatia. Si fara indoiala ca a oferit ceva – probabil informatii sau acces de un anumit gen – in schimbul ajutorului primit.
Dar una este sa cauti ajutor in randul cunostintelor, si cu tot altceva sa explici modul in care un avocat strain putea intra intr-un penitenciar fara acordul procurorului insarcinat cu cazul respectiv – eu insumi – sau al judecatorului care se ocupa de caz. Alte intelegeri au fost facute peste capetele noastre de ministrul afacerilor externe, de ministrul justitiei Monica Macovei si de presedintele Basescu”.

 

Tzivin obtinea informatii de la Omar, in schimbul a… ceva

„Din ce am aflat ulterior, Tzivin a sunat pe cineva de la Ministerul Justitiei inainte de a i se permite sa intre in penitenciar sa se intalneasca cu Hayssam. Penitenciarul se afla sub jurisdictia Ministerului Justitiei. I s-a permis accesul in penitenciarul Rahova impreuna cu Carmen Omar, avocata si cumnata lui Omar, si un translator – pe care l-am audiat in cadrul dosarului FUGA.
Carmen Omar si translatorul nu au participat la intalnirile dintre Omar si Tzivin. Prima intalnire Omar-Tzivin a avut loc pe data de 12 ianuarie 2006, inainte de operatia lui Omar; o alta in jur de 1 martie, iar o a treia s-a produs dupa eliberarea sa din inchisoare si inainte de fuga din Romania. Acesta este un tipar care trimite la descarcarea de informatii (debriefing): Tzivin obtinea informatii de la Omar, in schimbul a… ceva.
Momentul scrisorii lui Hoenlein catre Ungureanu, dupa ce Tzivin se intalnise o data cu Omar, semnifica faptul ca interventia pe langa ministrul Ungureanu avea scopul de a facilita eliberarea din inchisoare a lui Omar.
In tot acest timp, intr-un mod sinistru, Tzivin a cerut, de asemenea, o copie a dosarului medical al lui Omar si l-a obtinut. El l-a oferit autoritatilor israeliene. Ramane un mister: la ce ar fi putut fi folosit dosarul medical al lui Omar?
Desi Omar se afla sub supraveghere cat timp era in inchisoare (monitorizare electronica si controlarea corespondentei si a tuturor materialelor scrise), aceasta monitorizare a fost efectuata doar in celula in care a fost plasat. Din ceea ce am inteles, conversatia se poate sa fi avut loc la vorbitor. Cand am cerut datele monitorizarii din inchisoare, mi s-a spus adesea ca echipamentul nu functionase din cauza umezelii sau pur si simplu ca tehnologia nu a functionat. Ideea e ca nu exista nici o inregistrare a conversatiilor dintre Omar si Tzivin. Sau ca eu nu aveam dreptul sa vad sau sa aud astfel de inregistrari”.

 

Israelienii aveau un interes despre lucrurile pe care le stia

„Cineva de sus a aprobat intalnirile dintre Omar si Tzivin. Dupa aceea am fost intentionat tinut in necunostinta de cauza in privinta dedesubturilor…
In timpul anchetei mi-am exprimat mirarea: cum se explica faptul ca presedintele organizatiilor americano-evreiesti se intereseaza de un musulman terorist si traficant de arme? Si, foarte interesant, un avocat israelian doreste sa il apere? Omar a spus in timpul conversatiilor telefonice ca exista un interes din partea israelienilor cu privire la lucrurile pe care le stia. (Evident.) A adaugat ca Malcolm Hoenlein si Traian Basescu sunt prieteni”.
Eliberarea din inchisoare era cu siguranta primul obiectiv al lui Omar. Conform lui Motty, Tzivin insusi, citat de Jerusalem Post la data de 15 aprilie 2007, solicitarea primordiala a lui Omar era de a se gasi orice cale de a apela direct la Basescu pentru a-si redobandi libertatea. Aceasta era strategia la care Omar si Tzivin lucrau impreuna – in timp ce eu munceam din greu si nu eram informat de putere.
Subtitlurile apartin redactiei.
Ioana Theodoru

www.gardianul.ro